Történelem
Ma 2017. december 12., kedd, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Múlt - Jelen - Jövő

  Vitnyéd község a Dunántúlon, a Kisalföld szélén, a Rábaköz és a Hanság találkozásánál fekszik. Kapuvártól 2 km-re nyugatra, Sopron és Győr között a korszerűsített 85. számú főútvonal két oldalán található, mely kettészeli a községet. A falu déli szélén húzódik a GySEV vasútvonal, ami a főútvonallal együtt jó közlekedési feltételeket biztosít. Lakóinak száma 1352 fő. 

 

 

 

 

 

Kezdetek 

A falu nevének említése jelen ismereteink szerint már az 1256-os években történt, de a község kedvezõ fekvése miatt jóval korábbi idõkbõl is származnak tárgyi emlékek, így a bronzkorból is. Vitnyéd 1350-től 1536-ig a Kanizsai család tulajdona volt, majd a Nádasdyaké, késõbb a királyi birtok része lett, 1683-tól pedig az Eszterházyak vették birtokba. A község lakói még a XVI. században is majdnem teljesen a halászatból éltek és Sopron megye egyik legnagyobb halásztelepülésének számított a falu.
Az 1700-as években megnövekedett a rét területe és az irtásföldek nagysága is, de még mindig sokan éltek a halászatból. A lakosok nagy része a felemelkedés helyett fokozatosan elszegényedett és vált „kenyeretlenné” („kenyeretlen” Vitnyéd). 1889 novemberében megalakult és azóta is működik az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, hiszen a községben gyakori volt a tűzeset a sok nád- és zsúptető miatt.

Napjaink

Vitnyédhez tartozó Csermajorban 1947-ig szakiskola, utána Tejipari Szakiskola és Szakközépiskola, amajd a közelmúltban egészen megszünéséig Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet néven működött.


1988-ban vezetékes ivóvizet kapott a község. Az 1990-es évektől megkezdődött a telefonhálózat bővítése, a vezetékes gáz bevezetése és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése. Az infrastruktúra kiépítettsége ma már 100%-os. A községben 5 melegkonyhás étterem, 1 fogadó és 14 kiskereskedelmi egység működik. Hulladéklerakó hely és szennyvíztisztítás 6 km-en belül, vámszabad terület 35 km-en belül található. 2 km-re van kórház, gyógyszertár, mentőszolgálat, tűzoltóság, rendőrség, bölcsőde, középiskola, benzinkút és ipari vágány, 10 km-re kisrepülőtér (Fertősz entmiklós) található.
A faluban 2008 óta alsó tagozatos iskolában tanulnak atz 1-4 évfolyamos gyermekek, létszámuk jelenleg 48 fő. Az iskolában kialakításra került egy számítógépterem, melyben megfelelő körülmények között sajátíthatják el az ismereteket a gyerekek. Az óvodát és a konyhát 1960-ban adták át. Jelenleg az óvodai létszám 39 fő. 2015 szeptemberétől Vitnyédi Berekerdő Óvoda néven a település fenntartásában működő, önálló intézményként funkcionál.

A 250 férőhelyes művelődési házat 1950-ben építették. Az épületben működik a községi könyvtár is 5600 db-os könyvállománnyal.

A Fő utca 52 szám alatti régi skola épületében 2015-től Közösségi Ház került kialakításra. Itt állandó néprajzi kiállítás található, amely bemutatja a község régi emlékeit, a népviseletet és a régen használt eszközöket. Ugyananitt tevékenykedik az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület és a helyi nyugdíjasklub is. A legtöbb hírnevet községünknek a részben még ma is élő néphagyományok, népszokások és népi játékok szerezték. Ezeket régóta őrzik a vitnyédiek, jelentőségük felértékelődött, mivel sok helyen már kihalt a hagyományok ápolása.

Sportélet

1978-ban kezdték el építeni a sportpályát és a hozzá tartozó öltözőt. A faluban nagy népszerűségnek örvend a labdarúgás. A helyi csapat a megyei másodosztályú bajnokságban játszik. A sportpálya környéke az elmúlt években nagy átalakuláson ment keresztül. Épült egy játszótér, strandröplabdapálya, kisméretű világítással rendelkező focipálya is. A pálya körül 2015-től új korlátok, kispadok és padok várják a látogatókat. Az öltöző épülete is teljesen felújításra került kívül- belül, így bátran kijelenthető, hogy a település színfoltja lett az objektum.

Községünkben több tó található, melyek partja rendezett, parkosított, így kellemes pihenést biztosít az idelátogatóknak és vitnyédi lakosoknak egyaránt. A községben rendszeresen szerveznek fásítást az iskolások segítségével, növelve ezzel a zöldterületek nagyságát. Az új településrendezési terv lehetőséget teremt lakóházak és kereskedelmi-szolgáltató egységek építésére, amivel a község jövőbeni fejlődése biztosítható.